Blog 1 – Voorzitter Be-Ready

In mijn introductie heb ik aangegeven om een blog bij te houden. Bij deze de eerste blog van de voorzitter.

Het nieuwe jaar is begonnen en bij deze de beste wensen voor 2018. Met Be-Ready zijn we het nieuwe jaar op een bijzondere manier begonnen met de nieuwsjaarreceptie. Het was niet zo maar een nieuwjaarreceptie dit jaar! 8 jubilarissen in de categorie 25, 40 en 50 jaar lid van onze vereniging en ook een heel bijzondere huldiging. Tonnie Leeggangers heeft een koninklijk lintje van loco burgermeester/wethouder Bakkers gekregen voor al zijn inspanningen voor Be-Ready in de afgelopen 40 jaar.
Daar kunnen we met heel onze vereniging trots op zijn en in het bijzonder Tonnie en zijn familie.

Het nieuwe jaar is begonnen en ik begin met het terugkijken naar mijn eerste 2 maanden als voorzitter.

Sinds enkele maanden vervul ik de rol van voorzitter van Be-Ready. Het bevalt me nog steeds goed, dus niemand hoeft ongerust te zijn.
Mijn eerste bevindingen zijn heel wisselend. Van heel positief tot en met teleurstellend.
Laten we met de positieve dingen beginnen. Ik zie bij een grote groep mensen een enorme betrokkenheid bij Be-Ready. Dagelijks staan ze klaar voor onze vereniging. Het motto is niet lullen maar poetsen. Daarnaast is het een gezellige club. De laatste weken zijn tal van zeer goed bezochte activiteiten geweest in de kantine. Het was gezellig met elkaar!
Niet alles gaat naar wens in de vereniging waaronder het gedrag jegens elkaar. Dat is jammer want we zijn allemaal lid van dezelfde vereniging.  Een verbetering!

Het woord vereniging komt het van het werkwoord verenigen. Mensen verenigen zich als ze verbondenheid hebben met elkaar en hetzelfde doel hebben of nastreven. Zo is het ook met onze voetbalvereniging gebeurt in 1927. In dat jaar hebben een aantal mensen zich verenigt om lekker te voetballen. De rest is historie en dat weten vele van jullie waarschijnlijk veel beter dan ik.

Met het nieuwe jaar zojuist begonnen zijn voor mij de woorden van het jaar 2018 vereniging en verenigen. Verenigen doe je met alle leden samen. Daar is sinds 1927 helemaal niets aan verandert.
Onze plek in de Hankse samenleving staat nog als een huis. Om dit te behouden zullen we aan de bak moeten omdat de samenleving wel verandert. We hebben mensen nodig die onze vereniging draaiende houden zodat we kunnen blijven voetballen. Dit betekent concreet dat we nieuw beleid nodig hebben om het te gaan realiseren.
Ik heb hierover nagedacht en mede omdat ik van buitenaf kom stelde ik me de vraag: wat voor club wil Be-Ready zijn? Dit bepaald namelijk in grote mate welke middelen en beleid we gaan inzetten om onze club als een huis te laten staan in de (Hankse) samenleving. Een voorbeeld:
Als je een hele exclusieve club wilt zijn vraag je een hoge prijs voor het lidmaatschap en mag een biertje 10 euro kosten. Met dat in het achterhoofd laat je de kantine (in dit geval de bar) runnen door appetijtelijke dames die je goed betaald. De bar is altijd open, vanzelfsprekend.

Be-Ready wil natuurlijk geen exclusieve club zijn. Wat ik probeer te zeggen is dat we het borgen van de continuïteit van onze vereniging vanuit onze eigen identiteit dienen aan te vliegen. En voor een buistenstaander is niet veel vanzelfsprekend, vandaar de vraag: Wat voor club wil Be-Ready zijn?
Deze vraag ligt bij het bestuur om daar eens over na te denken. Ik sta open voor suggesties van jullie. Mail ze naar me via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Op de nieuwjaarsreceptie heb ik het idee rondom de klankbordgroep normen en waarden nogmaals aangehaald. Dit heeft natuurlijk ook met mijn vraag te maken (onze identiteit). We hebben de eerste aanzet gegeven om de normen en waarden te gaan concretiseren. Eigenlijk niets anders wat deze klankbordgroep moet gaan opleveren voor ons. Dit zetten we na de eerste bestuursvergadering op de site. Inmiddels hebben 3 leden zich gemeld om deel te nemen aan deze klankbordgroep. Ik zelf zal er ook bij betrokken zijn, niet ten aanzien van de inhoud maar het proces begeleiden van de klankbordgroep zelf.  Maar 3 is veel te weinig! Dus meld je aan bij Jeroen Stevens.

Tot slot van deze eerste blog een overzicht van de aandachtspunten van het bestuur:
• Kunstgras en accommodatie: we verwachten in februari alle zaken duidelijk te hebben zodat we jullie kunnen gaan informeren
• Vertrouwenspersoon: er is veel in het nieuws geweest over seksueel ongewenst gedrag, we stellen als club een vertrouwenspersoon aan
• Vrijwilligersbeleid: we komen als bestuur met een concept hoe dit verder vorm te geven.

De voorzitter (met geen verstand van voetbal)
Frans Gemen